Schutterij

Sint Thomas van Aquino

 

 

 

Buksmeester

De taak van de buksmeesters van St.Thomas van Aguino.

In de rijke historie van onze vereniging zijn wij met vier buksmeesters naar de cursus geweest, opgezet door de O.L.S.federatie.
Buksmeesters die met goed gevolg de cursus hebben gehaald kregen een Certificaat uitgereikt.


Met het schieten is wel een leeftijdgrens aangebonden, men mag pas schieten vanaf 16 jaar.

Schieten met onze schutterij en andere verengingen daar komt meer bij kijken Er moet gezorgd worden voor de kogelvangers munitie en veiligheid op het terrein van onze vereniging. De leden van de vereniging maken de harken waar de blokjes van 1,5 x 1,5 in bevestig worden.Het lood wordt gegoten in een goed geventileerde ruimte, wel moet men zorgen dat de temperatuur van het lood tussen de 360 en 400 graden Celsius blijft.
Als de hulzen na gebruik zijn ontdaan van kruitresten en oude slaghoedjes, worden er nieuwe slaghoedjes ingedaan, daarna volg het kruit .
De loodprop die in de huls geplaatst wordt mag niet meer dan 45 gram bedragen, daarna word het propje lood niet meer dan een kwart van de lengte hulsrand ingedrukt.Onze vereniging schiet al meer dan 30 jaar op kogelvangers, deze worden mechanisch tot een hoogte van ongeveer16 meter gehesen.
Daarna worden de buksen op de aanleg palen afgesteld, zodat er veilig geschoten kan worden op de bolkes. De buksmeesters hebben ieder een taak waardoor bij onze vereniging en andere gastverenigen een veilig en en ontspannende schietdag kunnen beleven.

Jan Meyers

 

Laatste nieuws

Algemeen nieuws

 

 

 

 
 
 
 
 
 

 

 

 

 

 
  E- Mail